kiedy owocuje czarna porzeczka

site
Widzisz posty wyszukane dla zapytania: kiedy owocuje czarna porzeczka




Temat: hymn do safony

Hymn do Safony

         I

Safo nachyl ku mnie
swe wargi brunatne
aby pierś kochanka rozdarła się
uderzeniami serca

te brzegi znasz
tam piękność twa
uczyła młode
fletnistki tajemniczej rozkoszy

Safo naga jak odpływ oceanu
czysty promień świetlisty jutrzenki
pachnąca przypływem
owocami dzikiego głogu

O Safo droga !
dziękuję Ci wspięta na palcach
przed twym ołtarzem
wzniesionym jedynie z wiersza-
warkocza gwiazd

śliczny jest i twórczością mnie napełnia
jak słońce napełnia kozę mlekiem
aby tryskała nim na trawy i karmiła swe młode

           II

kwiaty podeptane
ramionami kochanków
usuwam
zostają polne maki bez zapachu
lecz tak zmysłowe jak usta twe
niegdyś niepokojące

ciężkie owoce czarnej porzeczki
poddają się ziemi
i włosy twe ciemne oddawały się
smagłym ramionom
ciasnym objęciom
krągłym biodrom

nocy twa spływa  na czoło
jakby krew ciepła w tonach wanilii
wonnej żywicy

ona nie znała słów
ceniła milczenie

weronika

Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: help-czarna porzeczka!!!!!!
Cześć.Ja postaram się pomóc. Robię tak: myje, usuwam łodyżki i miksuję owoce
czarnej porzeczki aż powstanie w miarę gładka masa (będzie zawierała skórki,
jeśli to przeszkadza można przetrzeć przez sitko). Następnie dosypuję około 80
dkg cukru na 1 kg tej masy i gotuję około 30 min na nieduzym ogniu, aż trochę
zgęstnieje. Gorącą "konfiturę" przekładam do wysterylizowanych słoiczków i
zamykam wyparzonymi przykrywkami. Potem trzeba pasteryzować z 15 min.te
słoiki.Koniec końców powstanie coś podobnego do dżemu. Polecam bo to pyszne. Iza Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: Gdzie kupić owoce czarnej porzeczki?
Gdzie kupić owoce czarnej porzeczki?
Gdzie w Radzyminie lub okolicach można kupić owoce czarnej porzeczki?

Potrzebuję kupić około 5 kg owoców czarnej porzeczki. Może ktoś wie gdzie ją można kupić. Może gdzieś w okolicach jest jakaś plantacja lub skup gdzie można by odkupić owoce.

PS. Dla ciekawskich - chcę zrobić nalewkę tzw. smorodinówkę.
PS2. Dla dowcipnych - nie bardzo mi się chce czekać aż mi krzaki zaowocują.

Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: To wychowanie...
Mam swoją porzeczkę u Babci w ogródku.
Zerwałam gałazkę z krzaka obok przedszkola (tat tak ma ze 25 lat!).
Krzaczka już dawno nie ma.
A ja wsadziłam gałązkę do szklanej butelki po śmietanie(pamiętam jak dziś) i
pusciła korzonki.
Babcia ją wzieła i zasadziła.
Co roku daje piękne duże owoce czarnej porzeczki.

A taki patyczek wsadziłam
Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: Czy probiotyki moga zaszkodzic?
jesli ktos bral jeszcze doadatkowo chemiczne badziewia to sie nie dziwie...

zreszta skoro tak mowisz to powiedzmy:

Wit A:
Występowanie w naturze: W roślinach karotenoidy, w produktach zwierzęcych w
postaci gotowej. Pomarańcze, morele, brzoskwinie, jagody czarne, porzeczki
czarne, owoce bzu czarnego, wiśni, aronii, dzikiej róży, dynia, marchew,
papryka, pomidory, kapusta, szpinak, sałata, zielona fasolka, groszek jęczmień,
tran, masło, mleko, ser, śmietana, żółtko jaj, wątroba, mniszek lekarski, nagietek.

Wit E:
Występowanie w naturze: Zielonolistne warzywa, sałata, szpinak, kukurydza, soja,
brukselka, jarmuż, oleje roślinne, orzechy, zboża, kiełki pszenne, mleko, ser,
masło.

dochodzac do wniosku:
czyz nie uwazasz, ze bardzo latwo wedlug twoich slow je przedawkowac?;)
Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: hymn do safony


----- Original Message -----
From: "weronika" <in_vi@space.pl
To: <pl-hum-poe@newsgate.pl
Sent: Monday, February 19, 2001 2:24 PM
Subject: hymn do safony

Hymn do Safony

         I

Safo nachyl ku mnie
swe wargi brunatne
aby pierś kochanka rozdarła się
uderzeniami serca

te brzegi znasz
tam piękność twa
uczyła młode
fletnistki tajemniczej rozkoszy

Safo naga jak odpływ oceanu
czysty promień świetlisty jutrzenki
pachnąca przypływem
owocami dzikiego głogu

O Safo droga !
dziękuję Ci wspięta na palcach
przed twym ołtarzem
wzniesionym jedynie z wiersza-
warkocza gwiazd

śliczny jest i twórczością mnie napełnia
jak słońce napełnia kozę mlekiem
aby tryskała nim na trawy i karmiła swe młode

           II

kwiaty podeptane
ramionami kochanków
usuwam
zostają polne maki bez zapachu
lecz tak zmysłowe jak usta twe
niegdyś niepokojące

ciężkie owoce czarnej porzeczki
poddają się ziemi
i włosy twe ciemne oddawały się
smagłym ramionom
ciasnym objęciom
krągłym biodrom

nocy twa spływa  na czoło
jakby krew ciepła w tonach wanilii
wonnej żywicy

ona nie znała słów
ceniła milczenie

weronika


Muszę Ci powidzieć, że czekałem z pewną niecierpliwością na Twój następny
wiersz o Safonie.
Szkoda tylko, że nadmuchałem sobie balonik, który zamiast pęknąć z hukiem,
wypuścił cicho powietrze.
niemniej jednak, wiersz nadal mi się podoba - szczególnie część II, a w
szczególności 5 ost. wersów, choć nie rozumiem ich w pełni. ale na tym się
to opiera [- ''piękne. nie rozumiem''
                                                  - ''ja też'']

Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: To co zdrowe jest!
Mówią, że najzdrowasza jest szczepionka - masowo wszyscy się szczepią. Ja tam
wole wieczorem owoce czarnej porzeczki w spirytusie robioną domowym sposobem, z
własnej spiżarki. Owoce lata już się przydają. Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: Watek nalewkowy
No to teraz sliwki
sliwowica
2kg dojrzalych sliwek umyc i pozbawic pestek. Wlozyc do gasiorka. Dodac 30
utluczonych pestek ze sliwek(trzeba mlotkiem). Wlac 1l spirytusu. Dobrze
zamknac. postawic na cztery miesiace w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotowac
syrop z dwoch szklanek wody i 1/2 kg cukru. zagotowac.Wyszumowac. Zestawic z
ognia. Gdy troche przestygnie, wlac do niego 1l spirytusu. Kiedy sie dobrze
wymiesza wlewac ostroznie wczesniej przygotowana sliwkowa nalewke. Dobrze
wymieszac. Odstawic na tydzien, aby sie sklarowala. Po tym czasie przefiltrowac
przez sciereczke flanelowa lub bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze
zakorkowac. Odstawic na pol roku w chlodne miejsce.
czas przygotowania:okolo 9 miesiecy.
Sliwowica gorzka
Swieze sliwki wegierki poprzekrawac i pozbawic pestek. Wlozyc do gasiorka. 1/4
wybranych ze sliwek pestek wlozyc takze do gasiorka. Wlac 45% wodke, biorac 1l
wodki na 1kg sliwek. Gasiorek dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na
miesiac. Po tym czasie nalewke przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Rozlac do
butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na miesiac.
czas przygotowywania: dwa miesiace
sliwowica wyborna
Do gasiorka z szerokim otworem naklasc pelno dobrze dojrzalych sliwek wegierek.
Wlac spirytus tak aby przykryl owoce. Dobrze zamknac. Postawic w ocienionym
miejscu na cztery do szesciu tygodni. Po tym czasie zlac nalewke ze sliwek,
wysaczajac dlugo i starannie gasiorek.Wlac do butelki. Dobrze zakorkowac. W
miejsce nalewki wsypac na sliwki mialkiego cukru tyle, ile sie zmiesci. Cukier
bedzie wyciagal ze sliwek alkohol w miare rozpuszczania sie. Powinno to trwac
okolo dwoch tygodni. Wtedy syrop zlac. Wymieszac z poprzednio zlana nalewka.
Przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac.
Odstawic przynajmniej na pol roku, a powstanie wyborna i wystala sliwowica.
czas przygotowania: co najmniej pol roku.
dodam jeszcze przepis na cassis polski. To jest pycha.Moi rodzice to robili.
3/4 kg dojrzalych owocow czarnej porzeczki przebrac, umyc i osuszyc. Wlozyc do
gasiorka. Dodac 1/2 laski wanilii pokrojonej na male kawalki. Wlac 3/4l
spirytusu. Dobrze zamknac. Postawic w cieplym miejscu na tydzien. Codziennie
wstrzasnac gasiorkiem. Po tym czasie zlac nalewke. Postawic w chlodnym miejscu.
owoce czarnej porzeczki lekko rozgniesc. zasypac 3/4kg cukru. Dobrze wymieszac
wstrzasajac gasiorkiem. Gasiorek zamknac kilkoma warstwami gazy. postawic w
slonecznym miejscu na 3 tygodnie, czekkajac, az cukier sie rozpusci. Codziennie
gasiorkiem wstrzasac. Sok z owocow przefitrowac przez bibule i wlac do niego
3/4l spirytusu. owoce czarnej porzeczki przelac 1/2szklanki przegotowanej
cieplej wody. Przefiltrowac przez bibule i polaczyc z nalewka. Wsztstko razem
wlac do gasiorka.Dobrze zamknac. Postawic na 3 tygodnie. Po tym czasie
przefiltrowac przez bibule. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. odstawic w
ciemne i chlodne miejsce na miesiac.
czas przygotowania:okolo kwartalu
Ze sliwek to sa wszystkie Balamuku. Sa jeszcze z suszonych, ale te pewnie cie
nie interesuja. Nastepna bedzie z moreli i kolejne z malin. Moja mama robila.
Jedna butelka morelowki zawieruszyla sie w szafie w spizarni i mama przez
przypadek odkryla ja po 10 latach! Czegos tak pysznego w zyciu nie pilam. Swoja
droga nie moge zrozumiec jak ona mogla sie zawieruszyc? U mnie to byloby
niemozliwoscia.Wlasnie dzwonila do mnie w tej chwili moja sasiadka Serbka.
Powiedzialam o sliwowicy i postanowilysmy zrobic wspolnie z asysta jej syna. Ja
mam juz gasiory. W koncu to ich napoj narodowy.
Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku



Temat: Watek nalewkowy
Agrestowa
1kg czerwonego dojrzalego, oczyszczonego z szypulek i ogonkow agrestu wsypac do
gasiora szklanego. Wlac 1l spirytusu zmieszanego z 1/2 szklanki wody tak, aby
alkohol przykryl owoce, Dobrze zamknac. Korek zalakowac albo oblac parafina.
Postawic w sloncu na dwa i pol miesiaca. Po zlaniu nalewki, przefiltrowanej
przez bibulke filtracyjna, zasypac owoce 1kg cukru, aby byla mniej slodka lub
1.5 kg jesli ma byc slodsza. Odczekac dwa tygodnie. Oba plyny pomieszac.
Postawic w miejscu ocienionym na kwartal. Po tym czasie rozlac do butelek. Do
kazdej butelki mozna dodac krople olejku migdalowego, cytrynoweo lub kilka
kropel esencji ananasowej. Czas przygotowania:pol roku.
Czeresniowa
1.5kg bardzo dojrzalych jasnych czeresni wlozyc do gasiora. Wlac 1l spirytusu,
rozprowadzony 1/3l przegotowanej i ostudzonej wody tak, aby alkohol przykryl
owoce. Gasiorek dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu do poznej jesieni.
Zlac ostroznie, aby nie zmacic nalewki. Na owoce nasypac cukier, liczac na 1l
otrzymanej nalewki 1/2kg cukru. postawic w cieplym miejscu, az cukier sie
rozpusci. nastepnie powstaly plyn zlac i zmieszac z uprzednio uzyskana nalewka.
Poniewaz czeresnie maja mdly smak, dobrze jest do kazdego litra nalewki wcisnac
sok z cytryny lub dodac lyzeczke do herbaty kwasku cytrynowego. Dobrze
wymieszac. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na kwartal.
czas przygotowania pol roku.
Malinowa kresowa
1l dojrzalycg malin przebrac i wlozyc do gasiorrka. Wlac 45% wodke tak, aby
przykryla owoce. Dobrze zamknac. Postawic w ciemnym miejscu na dobe. Po tym
czasie nalewke zlac, a maliny nie wyciskane wyrzucic. Polowe tego samego
gasiorka napelnic swiezymi, dijrzalymi malinami. Wlac nalewke zlana z
poprzednich malin. postawic na dobe. Zlac i przefiltrowac przez bibule. Rozlac
do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic w ciemne i chlodne miejsce na pol roku.
malinowa bawarska
Wziac 1l dojrzalych malin, przebrac i pzbawic ogonkow. Wycisnac sok, ale nie w
sokowirowce. Wlac do gasiorka. Dodac 2 gozdziki sklepowe i 5 potluczonych pestek
sliwkowych. Wlac 1l45% wodki. Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na
miesiac. Po tym zcasie nalewke zlac i przefiltrowac przez bibule. Rozlac do
butelek. Odstawic w chlodne miejsce na 5 miesiecy.
czs przygotowania:pol roku.
Jezynowa wytrawn
Wziac 1kg dojrzalych jezyn. Przebrac, pozbawic ogonkow. Szybko umyc na sicie pod
biezaca woda. Owoce wsypac do gasiorka, ale nie wyzej niz do 3/4 wysokosci. Wlac
45% wodke, tak aby przykryla owoce. Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym
miejscu na tydzien. Nie dluzej bo straci kolor. Po tym czasie nalewke zlac. W
zamknietej butelce schowac do lodowki. MNa owoce wsypac 1/4 kg cukru. Gasiorkirm
energicznie wstrzasnac. Dobrze zamknac. Postawic w cieplym miejscu do
rozpuszczenia sie cukru, mniej wiecej na dwa tygodnie. Zlac i polaczyc z
nalewka. Wymieszac. Rozlac do butelek. Do kazdej butelki pollitrowj dodac krople
olekju migdalowego. Wtedy przypominac bedzie nalewke wisniowa. Dobrze
zakorkowac. Odstawic na 5 tygodni.
czas przygotowywania:2 miesiace.
Jezynowa:
1.5 kg dojrzalych jezyn przebrac i oczyscic. Przetrzec przez sito. Dodac do nich
1 kg cukru i bardzo dokladnie wymieszac.Wlozyc do szklanego lub emaliowanego
naczynia. Przykryc gaza. Postawic w cieplym miejscu na 2 dni. Po dwocch dniach
wlac 1l spirytusu. Dobrze wymieszac. Wlozyc do gasiorka. Po trech dniach nalewke
zlac i przecedzis przez sito wylozone gaza. Postawic na tydzien, aby nalewka sie
sklarowala. po tym czasie zlac nalewke i przefiltrowac przez bibule filtracyjna.
Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na pol roku
czas przygotowania: ponad pol roku
Czarna porzeczka smorodynowa
!kg dojrzalych jagod czarnej porzeczki ugniesc, najlepiej w makutrze. Przelozyc
je do gasiorka. Wlac 1i1/4l czystej45% wodki tak aby przykryc owoce. Dodac 5g
cynamonu i 3g cozdzikow sklepowych oraz 1g kwiatu muszkatolowego. postawic w
cieple i sloneczne miejsce na 2 miesiace. Po tym czasie nalewke zlac do osobnego
sloja. Dobrze zamknac. na owoce czarnej porzeczki nasypac 150g cukru na kazdy
litr wlasnego alkoholu. postawic w cieplym i slonecznym miejscu, az cukier sie
rozpusci. Zlac plyn. pomieszac z wczesniej zlana nalewka.Dobrze wymieszac.
Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. odstawic w cieple miejsce.
czas przygotowywania:9 miesiecy
Czarna porzeczka swiateczna
Do gasiorka wrzucic przebrane jagody czarnejporzeczki do trzech czwartych jego
wysokosci. Wlac wodke 45% tak, aby wszystkie owoce przykryte byly alkoholem.
Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na dwa miesiace. Po tym czasie
nalewke zlac. Na owoce nasypac cukru w ilosci 1/3 wagi wsypanych wczesniej
owocow. pozostawic w slonecznym miejscu, az do rozpuszczenia sie cukru.
nastepnie zlac syrop z owocow. Wziac spirytus w ilosci 1/3 czesci wodki wlanej
wczesniej. Rozpuscic w nim dobrego miodu, biorac lyzke stolowa na 1/2l
spirytusu. Tak przyrzadzonym spirytusem przelac szybko owoce i filtrujac przez
bibule zlac do czystego naczynai. Obie nalewki dobrze pomieszac. Rozlac do
butelek. Dobrz zakorkowac. Odstawic w ciemne miejsce do Swiat Bozego Narodzenia.
czas przygotowania: okolo pol roku

z bialej porzeczki nie ma. Jest z czerwonej. Moze znajde biala porzeczke w
mieszance z innymi owocami. Jest tez cassis po polsku z czarnej
porzeczki(przepis wyglada smakowicie). Ale to wysle pozniej. Poza tym jeszcze
wiele wiecej jest malinowych. Tez pozniej. Moja nadal spi i wpisywalam. Juz ci
zazdroszcze tych nalewek. Od samego czytania moze w glowie zaszumiec.Podam
wszystkie zwiazane z twoimi owocami i wybierzesz sobie, te ktore ci najbardziej
odpowiadaja. Ja osobiscie nie lubie gozdzikow i wybralabym taka, ktora ich nie
ma , ale to rzecz gustu.

Przeczytaj wszystkie odpowiedzi z tego wątku
All right reserved.
©